Public / Private Cloud

Wat is voor jouw bedrijf de beste optie?

De cloud transformatie is nu voor de meeste bedrijven en sectoren al zo’n 10 jaar onderweg. Toch is het voor veel bedrijven nog niet helemaal duidelijk hoe ze de keuze moeten maken tussen public of private cloud, of een combinatie ervan. Hier lees je in een kort overzicht de verschillen tussen public en private cloud, en de voor- en nadelen van beiden.

Wat is public cloud?

De publieke cloud is de klassieke vorm van cloud computing. Hierbij stelt een cloud provider via het internet een hoeveelheid rekenkracht, opslag en andere resources beschikbaar. In principe kan elk bedrijf een public-cloud abonnement nemen en in zijn IT-behoeften voorzien. De public cloud is interessant voor organisaties met wisselende behoeften of een snelle groei.

Bekende aanbieders van public cloud zijn onder meer Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, IBM en KPN. Deze providers zijn in staat om op zeer grote schaal deze diensten te leveren. Hun capaciteit is zo groot dat ze alle gewenste resources beschikbaar kunnen stellen aan de eindgebruiker. Vaak is het mogelijk om zowel op als af te schalen; is de drukte voorbij, dan neem je gewoon minder capaciteit af. 

De voordelen van public cloud
De provider is bij public cloud volledig verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle gegevens die worden opgeslagen in het datacenter. Het gebruik van de public cloud is de afgelopen jaren erg toegenomen. Bedrijven van klein tot groot gebruiken deze dienstverlening, maar vooral starters doen veel via de cloud omdat ze zo snel kunnen

groeien.

Wat is private cloud?

Private cloud is een andere manier van werken, hierbij worden speciaal voor een organisatie

ingerichte servers in een datacenter gebruikt die als dienst worden afgenomen. Bij private cloud kan het zijn dat je als organisatie zelf de verantwoordelijkheid draagt voor beheer, onderhoud en het updaten van het datacenter.

Voordelen van private cloud
Bij een private cloud zit alle data achter een firewall en dit biedt iets meer veiligheid. Er worden ook geen resources gedeeld met andere bedrijven. Een ander onderscheid is dat private cloud meer vrijheid geeft dan public cloud. De meeste public clouddiensten zijn voorgeconfigureerd en niet volledig aanpasbaar aan de manier van werken van een organisatie.

Hoe maak je de keuze tussen public of private cloud?

Afhankelijk van de werkwijze van jouw organisatie zal je een keuze moeten maken tussen de public of private cloud. Maar wellicht is een hybride oplossing, een mix van public en private cloud, juist de beste oplossing. 

Hybride cloud

Profiteren van de voordelen van zowel de private cloud, de public cloud én de bestaande architectuur in je datacenter? Dat kan alleen in de hybride cloud. Laat applicaties en workloads grenzeloos en naar behoefte tussen verschillende clouds en architecturen bewegen en geniet van onbegrensde capaciteit op elke gewenste locatie. 

Jouw organisatie is uniek, dus waarom zou je kiezen voor een vast cloud format? Met een hybride cloud kies je voor het beste van twee werelden en vind je aansluiting voor al je (workload)behoeften.

Large Accounts kan je adviseren in de beste oplossingen zodat jij de focus kunt houden op jouw eigen business. We kunnen desgewenst ook het beheer van je cloud omgeving volledig overnemen, zodat jouw IT-afdeling nog meer tijd overhoudt voor echte innovatie.

Meer weten?

Meer weten over onze Datacenter Management Services? Op de pagina hieronder vind je meer informatie over onze oplossing en werkwijze. Liever een persoonlijk gesprek? In een vrijblijvend adviesgesprek beantwoordt onze Datacenter Management expert al je vragen, en denkt direct met je mee.

Boek direct een vrijblijvend adviesgesprek ->

Jouw werkplekken compleet, veilig, en up-to-date?

Plan direct een vrijblijvend adviesgesprek
Wil jij weten hoe wij ook jouw IT-afdeling zorgen uit handen kunnen nemen? Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek, waarin we jouw situatie bespreken en direct met je meedenken.
Boek een gratis consult