MDM-oplossingen

Kiezen van de juiste MDM-oplossing: De toegevoegde waarde voor beveiliging en een vergelijking tussen Microsoft Intune, Samsung Knox, en Apple's DEP

In een tijd waarin flexibele en gedistribueerde werkomgevingen de norm worden, is een robuuste Mobile Device Management (MDM) strategie van cruciaal belang voor IT-managers. Met bedrijfsgegevens die zich verspreiden over een groot aantal apparaten en locaties, vraagt de uitdaging van het beheer van deze apparaten om geavanceerde MDM-oplossingen.

Het belang van MDM voor beveiliging

Een goed MDM-systeem is niet alleen essentieel voor het beheren van apparaten, maar speelt ook een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van zakelijke gegevens. Of een apparaat nu eigendom is van het bedrijf of onder een Bring-Your-Own-Device (BYOD) beleid valt, de noodzaak om dat apparaat veilig en compliant te houden, blijft bestaan.

De belangrijkste beveiligingsvoordelen van MDM zijn:

 1. Uniforme beveiligingsprotocollen: Voor consistente beveiliging op alle apparaten.
 2. Snel reageren op bedreigingen: Om onmiddellijke actie te ondernemen in geval van beveiligingsincidenten.
 3. Beleidshandhaving: Om specifieke beleidsregels en beperkingen op apparaten op te leggen.
 4. Overbrugging van de persoonlijke en professionele kloof: Balans tussen werk en privé voor medewerkers.
 5. Eenvoudige implementatie en schaalbaarheid: Voor snelle integratie van nieuwe apparaten.

Dieper ingaan op MDM-oplossingen: Microsoft Intune, Samsung Knox, en Apple's DEP

Elke MDM-oplossing heeft unieke kenmerken die hem geschikt maken voor specifieke zakelijke behoeften. Laten we deze drie prominente oplossingen vergelijken:

Microsoft Intune

Intune, onderdeel van Microsoft 365, biedt een geïntegreerde MDM-ervaring, met name voor bedrijven die al gebruik maken van Microsoft-producten. Enkele van de opvallende kenmerken zijn:

 • Naadloze integratie met Microsoft-infrastructuur.
 • Ondersteuning voor zowel Windows als niet-Windows apparaten.
 • Geavanceerde voorwaardelijke toegangsopties.

Samsung Knox

Samsung Knox is geoptimaliseerd voor Samsung-apparaten en biedt zowel hardware- als softwarebeveiliging:

 • Ingebouwde beveiliging direct op het hardwareniveau van Samsung-apparaten.
 • Mogelijkheid om bedrijfs- en persoonlijke gegevens fysiek te scheiden met Knox Workspace.
 • Een breed scala aan beheertools specifiek ontworpen voor Samsung-hardware.

Apple's Device Enrollment Program (DEP)

DEP is specifiek bedoeld voor Apple-producten, waardoor het een ideale keuze is voor bedrijven die zich richten op het Apple-ecosysteem:

 • Automatische registratie en configuratie van Apple-apparaten bij de eerste setup.
 • Diepe integratie met andere Apple-services zoals Apple School Manager.
 • Speciaal ontworpen voor het Apple-ecosysteem, waardoor het minder flexibel kan zijn voor gemengde apparatenomgevingen.

Conclusie en toekomstperspectieven

De digitalisering versnelt en de noodzaak om apparaten correct en veilig te beheren wordt alleen maar groter. De keuze voor een MDM-oplossing moet niet alleen gebaseerd zijn op de huidige behoeften, maar moet ook toekomstbestendig zijn.

Terwijl Microsoft Intune een geïntegreerde ervaring biedt voor bedrijven die al in het Microsoft-ecosysteem zitten, biedt Samsung Knox een diepe hardwarematige beveiligingslaag voor Samsung-apparaten. Tegelijkertijd zorgt Apple's DEP voor een gestroomlijnd onboardingproces voor Apple-apparaten.

Bij het overwegen van een MDM-oplossing is het belangrijk om na te denken over zowel de huidige als toekomstige behoeften. Naarmate het Internet of Things (IoT) blijft groeien, zullen er steeds meer apparaten zijn die moeten worden beheerd en beveiligd. Het kiezen van de juiste MDM-oplossing nu kan helpen om te zorgen voor een soepeler en veiliger toekomst.

Jouw werkplekken compleet, veilig, en up-to-date?

Plan direct een vrijblijvend adviesgesprek
Wil jij weten hoe wij ook jouw IT-afdeling zorgen uit handen kunnen nemen? Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek, waarin we jouw situatie bespreken en direct met je meedenken.
Boek een gratis consult