IoT trends

Edge Computing en 5G maken van jouw kantoor een Smart Office

Het Internet of Things (IoT) kwam op de radar als een veel gehypte futuristische technologie. Het is inmiddels een realiteit die zowel een sociaal als een technologisch wonder is geworden. De laatste IoT-trends laten dit mooi zien. IoT wordt nu veelal gebruikt in combinatie met data-analysesoftware en kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld binnen de context van smart office. 

Deze integraties helpen bedrijven hun processen te verbeteren, hun inkomsten te verhogen en hun overheadkosten te verlagen, vooral in de uitdagende tijden die het begin van de COVID-19 pandemie heeft gecreëerd. Benieuwd naar wat het IoT voor toegevoegde waarde kan hebben voor jouw bedrijf, ook juist in de periode ná COVID-19? Lees snel verder!

Inzicht in IoT-trends

Wereldwijd zijn er volgens IoT Analytics 17 miljard aangesloten machines. Al in 2022 zou het aantal IoT-apparaten laptops en smartphones overtreffen. Tegen 2025 zal het aantal apparaten van het Internet of Things meer dan 21 miljard bedragen. IoT-trends zullen blijven groeien als een belangrijke kracht in de IT-industrie, en ver daarbuiten.

Met name in de logistiek, maak-industrie, online retail en in de zorg-sector wordt IoT razendsnel en succesvol geadopteerd. Maar voor veel MKB-bedrijven is er nog een belangrijke toepassing van IoT-technologie, die de werkplek beter, meer flexibel, meer duurzaam en kostenefficiënt kan maken. 

Deze toepassing noemen we “Smart Office”, en wordt mogelijk gemaakt door ontwikkelingen in Edge Computing gecombineerd met Data-analyse, en de snelle wereldwijde uitrol van 5G.

 

Edge Computing en 5G

De “edge” wordt beschouwd als het fysieke uiteinde van de IT-infrastructuur, vaak in IoT-apparaten zoals slimme sensoren in kantoorgebouwen. Dit gebied wordt steeds belangrijker naarmate ons vermogen om slimme apparaten te koppelen en te coördineren toeneemt in cruciale bedrijfsomgevingen en in de natuur. 

Edge computing was een belangrijke IoT-trend in 2022 omdat fabrikanten analysemogelijkheden in hun apparatuur inbouwen, waarbij de gegevensverwerking zo dicht mogelijk bij de bron plaatsvindt. Deze opkomende trend in het IoT helpt de potentiële bandbreedte en data-knelpunten te verminderen, waardoor informatie sneller kan worden opgehaald. Het maakt het IoT slimmer, met snellere verplaatsing van gegevens en snellere analyses.

Communicatie met hoge datasnelheden is essentieel voor technologieën als edge computing, AI/ML en andere reële toepassingen die snellere connectiviteit vereisen. Auteurs Fatih Nar en Ishu Verma, schrijven:

"Telecom-dienstverleners leveren steeds vaker 5G-aanbiedingen via de publieke cloud infrastructuren. Hun doel is 5G beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar te maken voor consumenten en een consistente, eersteklas gebruikerservaring te bieden."

5G, IoT, Edge Computing en data-analyse maken van jouw kantoor een Smart Office

De ontwikkelingen op het gebied van IoT - steeds meer verbonden devices, en de uitrol van 5G die Edge computing mogelijk maakt - faciliteren een broodnodige verandering in de inrichting en het gebruik van onze kantoorruimtes.

Na de verschuiving van 2019-2021 van het werken in kantoortuinen naar het werken op de thuiswerkplek, zien we nu namelijk dat steeds meer bedrijven bewegen naar één of andere vorm van hybride werken.

De nieuwe rol van het kantoor

We hebben ontdekt dat mensen niet naar kantoor hoeven te komen om productief te zijn. En werknemers verwachten inmiddels dat werkgevers flexibele mogelijkheden bieden met betrekking tot de plek waarvandaan zij kunnen werken. 

Welke toegevoegde waarde kan werken op kantoor nu nog bieden voor mensen, ten opzichte van het werken thuis? Werknemers komen nu met name naar kantoor om:

  • Samen te werken, te communiceren en zich verbonden te voelen met collega’s.
  • Zich verbonden te voelen met de cultuur van het bedrijf.

Mede hierdoor, maar ook onder invloed van andere bewegingen zoals de noodzaak om meer duurzaam te zijn, spreken we niet alleen over de terugkeer naar de Smart Office, maar de terugkeer naar de zogenaamde “Healthy Office”. 

Healthy Smart Office

Bij een Healthy Smart Office worden het ontwerp, de indeling en het gebruik van de kantoorruimte voor een groot gedeelte aangestuurd door of met behulp van IoT-sensoren, data analyse en/of Machine Learning. Denk aan de beschikbaarheid van ruimtes, de luchttemperatuur en -vochtigheid en het aan-of uitschakelen van licht in ruimtes. 

Op deze manier ingericht wordt een Smart Office bovenal een gezonde en prettige plek om te werken. Bijkomend voordeel is dan dat je met Smart Office technologieën ook de kans hebt om een zeer effectieve balans te treffen tussen de daadwerkelijk benodigde ruimte, faciliteiten en nutsvoorzieningen in je kantoor, en het gebruik ervan.

Smart Office Services: realiseer een toekomstbestendig hybride kantoor 

Met de Smart Office Services van LargeAccounts kun je jouw kantoorruimte optimaliseren om een toekomstbestendige hybride werkplek te realiseren, die werkplezier verhoogt en die flexibel, duurzaam en efficiënt gebruik maak van de beschikbare ruimte en faciliteiten. 

Meer weten?

Meer weten over onze Smart Office Services? We vertellen je graag meer.

Op deze pagina vind je meer informatie over onze oplossing en werkwijze.

Liever een persoonlijk gesprek? In een vrijblijvend adviesgesprek beantwoordt onze Smart Office expert al je vragen, en denkt direct met je mee.
Plan hier direct een vrijblijvend gesprek.

Jouw werkplekken compleet, veilig, en up-to-date?

Plan direct een vrijblijvend adviesgesprek
Wil jij weten hoe wij ook jouw IT-afdeling zorgen uit handen kunnen nemen? Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek, waarin we jouw situatie bespreken en direct met je meedenken.
Boek een gratis consult