Device Management: Trends & Risico’s

Waarom Lifecycle Management steeds belangrijker wordt voor IT

Door de pandemie is de vraag naar werken op afstand en mobiel werken geëxplodeerd, terwijl maar weinig organisaties echt goed voorbereid waren op deze toename. Hoe ga je op een moderne en toekomstbestendige manier om met Device Management, Device Onboarding, en risico’s met betrekking tot veiligheid en productiviteit? 

Door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de werkdruk voor IT-afdelingen op het gebied van werkplekbeheer groter geworden, terwijl het verzekeren van de veiligheid en continuïteit van die werkplekken steeds complexer wordt. Lifecycle Management - het beheer van de levenscyclus van apparaten - is van cruciaal belang om werken op afstand te ondersteunen met de serviceniveaus en efficiëntie die gebruikers verwachten.

In dit artikel bespreken we een aantal huidige trends en risico’s op het gebied van Device Management, en belichten we hoe organisaties een effectief beheer van de levenscyclus van apparatuur kunnen bereiken.

Huidige trends in device management en asset management

De volgende trends zullen volgens ons de komende jaren het meest relevant zijn voor IT-managers en Infrastructuur Managers. 

1. Bring Your Own Device (BYOD)
Traditioneel kregen werknemers bij indiensttreding standaard een speciale werk-laptop, tablet of smartphone en vervolgens rol-gebaseerde toegang tot bedrijfsgegevens en e-mail, een beveiligde VPN en andere functies zoals GPS-tracking, met wachtwoord beveiligde toepassingen en andere beveiligingssoftware.

Maar de gedwongen overstap naar thuiswerken twee jaar geleden heeft de zaken veranderd. In veel ondernemingen overheerst nu het meenemen van eigen apparaten (BYOD). Dit is een onderdeel van de omschakeling geweest die voor veel IT-afdelingen nog altijd veel zorgen en uitdagingen met zich meebrengt.

2. Geavanceerde Device Management tools en AI

Volgens onze visie is het belangrijk om mobiele devices vanuit één geïntegreerd overzicht en binnen één gebruiksvriendelijke tool te managen. Voor veel organisaties wordt het echter binnenkort ook tijd om eens naar een nieuwe of geüpdate tool te kijken.

Bestaande oplossingen voor het faciliteren van MDM (Mobile Device Management) lopen namelijk tegen het einde van hun levensduur aan. Volgens IBM is een grote trend het verschijnen van meer geavanceerde MDM-oplossingen waarbij de gegevens en systemen kunnen worden onderworpen aan analyse door machine learning (ML) en kunstmatige intelligentie (AI). 

Deze tools verbeteren de beveiliging aanzienlijk door apparaten proactief te beschermen tegen automatisch gedecteerde malware en andere cyberdreigingen. Ze signaleren afwijkend gedrag, vreemde activiteit bij poorten, en potentiële pogingen tot inbraak en data-ontvreemding.

Zoals je verderop zult zien, kunnen deze geavanceerde Device Management tools ook helpen de productiviteit van medewerkers op afstand te waarborgen.

3. Augmented en virtuele realiteit 

Een totaal nieuw gebied voor Device Management is augmented reality (AR) en virtual reality (VR). 

AR/VR vindt zijn weg naar veel meer dan videospellen, social media en metaverse-achtige toepassingen. Het wordt bijvoorbeeld in onderhoud geïntegreerd. Verkopers en technici kunnen headsets gebruiken om tegelijkertijd fysieke apparatuur te bekijken, terwijl specificaties, werkaanvragen en andere informatie op de headset worden weergegeven.

Sommige systemen kunnen zelfs precies laten zien waar een reparatie of las moet worden uitgevoerd, en/of tegelijkertijd doorschakelen naar een senior engineer die kan uitleggen hoe een taak moet worden uitgevoerd of die vragen kan beantwoorden. 

Dit deel van de markt evolueert en heeft IT-ondersteuning nodig. De vraag is wanneer het voor meer bedrijven relevant wordt en hoe meer traditioneel ingerichte IT-organisaties hier mee om zullen springen.

Device Management software met AI-toepassingen of ondersteuning voor AR en VR apparaten zijn voorlopig misschien niet voor iedere organisatie direct van levensbelang. Welke zaken zijn hoe dan ook belangrijk om mee te nemen in een moderne benadering van werkplekbeheer?

Een moderne kijk op werkplekbeheer

Succesvolle resultaten in Device Lifecycle Management of Mobile Device Management bereik je door het uitrollen van een strategie en een beheerde oplossing, die uniek zijn voor elke organisatie. Deze oplossingen moeten gericht zijn op de tevredenheid van de eindgebruiker, gebaseerd zijn op een evergreen-model en proactief operationeel intelligent zijn - al dan niet met ondersteuning van AI.

Belangrijke gebieden voor bedrijven die streven naar een transformatie en tegelijkertijd continuïteit van de werkplek zijn onder meer:

Al deze zaken moeten zonder meer opgenomen zijn in je Lifecycle Management plan en -omgeving. Meer hierover lees je in onze gids: “Best Practices voor Lifecycle Management”. In die gids lees je alles over hoe je Device Management op een moderne manier vorm kunt geven middels de implementatie van Lifecycle Management, in één strategisch plan en één overzichtelijke tool. 

Dit is in onze visie de manier om werkplek-continuïteit te borgen en tegelijkertijd tijd te besparen als IT-afdeling. Dit is de basis. Hieronder lees je meer over specifieke onderdelen van modern Device Management, en de bijbehorende trends en risico’s.

We beginnen bij het begin.

Een moderne benadering van Device Onboarding

Voor de gebruiker zelf begint alles bij de onboarding. Hoe pak je dat op een moderne en toekomstbestendige manier aan? 

De oude vorm van Device Onboarding
Tegenwoordig verstrekken veel bedrijven elke werknemer nog altijd een standaard-apparaat op de dag dat ze bij de organisatie in dienst treden. Een groot deel van de eerste twee dagen wordt vaak besteed aan het instellen van het apparaat, het installeren van toepassingen en het aanvragen van toegang zoals vereist.

De nieuwe vorm van Device Onboarding
Organisaties met een modernere werkplek-benadering geven nieuwe werknemers toegang tot een portaal vóórdat ze in dienst treden. Daar kunnen zij uit een selectie van door het bedrijf geselecteerde en samengestelde merken en modellen het apparaat kiezen dat het beste past bij hun persoonlijke werkstijl en behoeften. 

Op hun eerste dag, op kantoor of thuis, ontvangen de werknemers het apparaat, pakken het uit, sluiten het aan en loggen in met hun bedrijfsgegevens.

Binnen enkele minuten is het apparaat volledig voorzien van alle bedrijfsinstellingen en toepassingen die de gebruiker nodig heeft, met het juiste niveau van bedrijfstoegang én beveiliging ingeschakeld. In organisaties die dit doen, zijn nieuwe werknemers vanaf hun eerste dag verbonden (en productief).

Risico’s bij device management: security & productiviteit

Een actuele en veilige omgeving handhaven

Onboarding is slechts één onderdeel van succesvolle werkplek-integratie. De prioriteit moet altijd liggen bij het handhaven van een actuele en veilige omgeving voor eindgebruikers. Veel bedrijven hebben echter snel verslechterende apparaten en infrastructuren die nog steeds op Windows 7 draaien. 

Als gevolg daarvan ontbreekt het hun infrastructuurbeheerders aan de hulpmiddelen die zij nodig hebben om hun verouderende apparatenpark bij te werken en te beheren. 

Dit maakt het moeilijk om de dreiging van cyberaanvallen het hoofd te bieden en laat weinig tijd over voor IT-afdelingen om zich te concentreren op andere gebieden, zoals de strategie voor applicatiebeheer en innovaties op langere termijn.

Productiviteit verhogen met proactief en modern apparaatbeheer

Gezien de door Accenture Research voorspelde verdere verschuiving in toekomstige werklocaties, is het voor bedrijven van vitaal belang zich nu te concentreren op het mogelijk maken van de continue productiviteit van hun personeel op afstand. 

Het risico wanneer dit niet goed lukt, is dat de organisatie enorme kosten en schade kan oplopen door medewerkers die verminderd productief zijn, zeer gedemotiveerd kunnen raken, of erger: denk daarbij aan uitval door burnout of verloop van medewerkers. Vergeet niet dat goede facilitatie vanuit IT óók hoort bij goed werkgeverschap en bijdraagt aan werkgeluk.

Problemen met apparaten ontstaan vaak juist tijdens activiteiten die onder tijdsdruk staan. Wanneer dit gebeurt, en zonder een IT-servicedesk aan het einde van de gang om hun machine te repareren, kunnen gebruikers zich gestrand voelen en kan het bedrijf daar de gevolgen van ondervinden.

Cloud-gebaseerde remote device management tools
Om dit aan te pakken, is de eerste stap om ervoor te zorgen dat er tools beschikbaar zijn waarmee supportmedewerkers op afstand toegang kunnen krijgen tot de apparaten van gebruikers, zelfs wanneer hun software of hardware is uitgevallen. Vooruitstrevende bedrijven gaan nog een stapje verder door extra tools in te zetten om de prestaties van mobiele apparaten op procesniveau proactief te bewaken. 

Een voorbeeld hiervan is een infrastructuur-beheerteam dat met behulp van Intel®Endpoint Management Assistant (Intel® EMA) op afstand verbinding kan maken met de apparaten van werknemers om hun probleem binnen enkele minuten op te lossen. Dit maakt proactief herstel mogelijk van problemen die vaak de prestaties en functionaliteit belemmeren - zelfs nog voordat de gebruiker die problemen opmerkt.

Productieve, veilige en gezonde gebruikers
Door gebruikers productief, veiliger en gezonder te houden en te voorkomen dat ze om ondersteuning moeten vragen, wordt niet alleen hun zakelijke impact vergroot. Er is zo ook minder mankracht nodig voor IT om een gebruikersbestand te onderhouden dat tegenwoordig meer verspreid is dan ooit. 

Meer tijd voor innovatie? Download de gids

Lifecycle Management is een aanpak van Device Management die jouw IT-afdeling enorm veel tijd kan besparen. Tijd die je voortaan kunt besteden aan innovatie. Wil jij meer weten over Lifecycle Management en Device Management en wil je hier direct mee aan de slag? Aan de hand van onze gids “Lifecycle management” inclusief handige checklist, kun je stap voor stap Lifecycle Management introduceren in jouw organisatie.

Jouw werkplekken compleet, veilig, en up-to-date?

Plan direct een vrijblijvend adviesgesprek
Wil jij weten hoe wij ook jouw IT-afdeling zorgen uit handen kunnen nemen? Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek, waarin we jouw situatie bespreken en direct met je meedenken.
Boek een gratis consult