Device Management: Afvoer, Datavernietiging, Overname & Refurbishing

Een duurzaam en veilig einde van de lifecycle

Duurzaamheid en dataveiligheid worden als thema’s steeds belangrijker de afgelopen jaren. Voor de regering, voor de consument, voor nagenoeg alle organisaties in de markt en dus ook voor IT. Hoe neem je deze thema’s mee in je Lifecycle Management of Device Management -plan, -processen en uitvoer?

In de praktijk hebben IT’ers vaak te weinig tijd over om proactief mee te denken over innovaties waarmee ze meer waarde toe kunnen voegen aan het bedrijf. De tijd die ze besteden aan het managen en onderhouden van werkplekken gaat ten koste van de tijd voor meer strategische initiatieven. 

Lifecycle Management is een manier om Device Management in te richten, die je ontzettend veel overzicht en gemak oplevert en enorm veel tijd bespaart. Zodat de IT-afdeling meer tijd kan investeren in het faciliteren van de core business en innovatie van het bedrijf.

Aan het einde van de economische levensduur van de devices die je als IT onder beheer hebt, kun je als IT-afdeling op een mooie manier bijdragen aan de dataveiligheid én duurzaamheid van je bedrijfsvoering.

Lifecycle Management

Lifecycle Management valt uiteen in de volgende onderdelen:

1. Asset Management: Een strategisch plan en digitaal overzicht.

2. Voorraad, Logistiek & Planning.

3. Joiners, Leavers en defecten.

4. Afvoer, Datavernietiging, Overname & Refurbishing.

In onze gids nemen we je aan de hand bij de inrichting van deze onderdelen. 

In het huidige artikel gaan we in op afvoer, datavernietiging, overname en refurbishing.

Veilige afvoer en datavernietiging

Aan het einde van de economische levensduur wil je je IT-producten veilig kunnen afvoeren. Je wilt er daarbij 100% zeker van zijn dat de data op een veilige manier is verwijderd. Data is tegenwoordig één van de waardevolste bezittingen en daarmee één van de grootste risico’s voor een bedrijf. Bovendien is de kans op datalekken groot als je hier niet de juiste procedures voor hebt ingericht. 

Security en compliance zijn bijzonder belangrijk om hierbij in het oog te houden. Welke specifieke wetten en regelgeving zijn er, naast de meer algemene zoals de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) allemaal geldig binnen de bedrijfstak waarin jouw organisatie actief is?

Zorg er dus voor dat je alle risico’s en kaders goed en helder in kaart hebt. Zorg er vervolgens voor dat je de procedures voor het veilig afvoeren van devices en het vernietigen van data goed, efficiënt en soepel ingeregeld hebt. Dat kan onder andere door het slim inregelen van Device Management middels Lifecycle Management, in één overzichtelijk plan en één overzichtelijke omgeving.

In onze Lifecycle Management gids nemen we je aan de hand bij de inrichting van deze onderdelen. 

Heb je de capaciteiten en faciliteiten in jouw team en binnen jouw organisatie om dit zelf allemaal uit te voeren? In veel situaties kan het veel risico’s, tijd en kosten besparen om een gespecialiseerde partner aan te haken om veilige datavernietiging te garanderen.

Kun je hier inderdaad hulp bij gebruiken? LargeAccounts powered by Azerty kan je hierbij helpen;

Overname & duurzaam refurbishen

Wat veel bedrijven niet weten is dat er vaak nog een restwaarde zit op IT producten. Als de apparaten nog functioneel zijn, keren verschillende IT-recycling of refurbishing organisaties een restwaarde uit. Deze restwaarde kun je gebruiken om de kosten te verlagen bij een nieuwe investering. Of de restwaarde kan bijvoorbeeld gedoneerd worden aan een goed doel.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor bedrijven, vanwege veel verschillende redenen. 

Bijvoorbeeld om aan wet-en regelgeving te voldoen, die steeds groener wordt. Maar ook om bijvoorbeeld beter de diensten en producten te kunnen verkopen - consumenten geven steeds vaker aan liever te willen kopen van een aanbieder die een ‘purpose’ dient en daarbij maatschappelijk en ecologisch verantwoord zijn producten of diensten produceert.

Let dus ook op de duurzaamheid van je Lifecycle Management, zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de economische levensduur van apparaten. Hergebruik van hardware en grondstoffen vermindert de nadelige gevolgen voor het milieu en kan bijdragen aan de duurzaamheids- of MVO-initiatieven van jouw organisatie.

Meer tijd voor innovatie? Download de gids

Wil jij meer weten over Lifecycle Management en Asset Management als onderdeel hiervan en wil je hier direct mee aan de slag? Aan de hand van onze gids “Lifecycle management” inclusief handige checklist, kun je stap voor stap Lifecycle Management introduceren in jouw organisatie.

Jouw werkplekken compleet, veilig, en up-to-date?

Plan direct een vrijblijvend adviesgesprek
Wil jij weten hoe wij ook jouw IT-afdeling zorgen uit handen kunnen nemen? Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek, waarin we jouw situatie bespreken en direct met je meedenken.
Boek een gratis consult